Menu
InBalance News е проект на Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
Бизнес услуги от ново поколение ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС
За да ни се доверите, трябва да ни опознаете! ► Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС

Ново от 1 януари 2019 г. в специалния режим за доставки на телекомуникационни услуги и на услуги, извършвани по електронен път

Ново от 1 януари 2019 г. в специалния режим за доставки на телекомуникационни услуги и на услуги, извършвани по електронен пътНови правила относно определяне на мястото на облагане на доставките на далекосъобщителни услуги, на услуги за радио- и телевизионно излъчване и на услуги, извършвани по електронен път, са в сила от 1 януари 2019 г. 

Въвежда се незадължителен праг от 10 000 евро, под който доставките на въпросните услуги към получател, данъчно незадължено лице, което е установено, има постоянен адрес или обичайно пребиваване в държава - членка, в която лицето – доставчик не е установено, се облагат в държавата членка на доставчика. В случай, че не бъде избрано прилагането на прага от 10 000 евро, за място на изпълнение на тези доставки ще се счита държавата - членка на получателя по съответната доставка - данъчно незадължено лице.

Друг незадължителен праг от 100 000 евро позволява на доставчика при прилагане на презумпцията за местонахождение на получателя по доставка да определи местоположението му въз основа само на едно доказателство. Прагът се определя за текущата и предходната календарна година.

От 2019 г. се предоставя възможност на доставчик на далекосъобщителни услуги, на услуги за радио- и телевизионно излъчване и на услуги, извършвани по електронен път, който не е установен на територията на ЕС, но има регистрация по ДДС в ЕС, да използва специалния режим извън Съюза.

В прессъобщението на приходната агенция е предоставен линк с примерен списък на услугите, извършвани по електронен път.

Относно правилата за фактуриране, от 1 януари 2019 г. доставчик, използващ MOSS, ще трябва да спазва само правилата за фактуриране на държавата-членка, в която е идентифициран, независимо от правилата на всяка държава-членка, където се намират клиентите му.

Правилата за фактуриране на държавите-членки (по-специално дали се изисква фактура) могат да бъдат разгледани на сайта на Европейската комисия в Портала MOSS (раздел „Национални правила за ДДС“).

Източник: НАП

Влезте, за да коментирате

Следвай ни в социалните мрежи

 Следвай InBalance News във Facebook Следвай InBalance News в Twitter Следвай InBalance News в LinkedIn

Категории

InBalance

Популярни тагове